Здравейте, колеги!

До преди 2-3 дни добрата новина, която искахме да ви съобщим, беше: Летните празници на изпятата поезия «Солени ветрове 2010» ще се проведат на 25 и 26 юни в Бургас.

Причината за изтеглянето на проявата от юли в юни е предстоящия ремонт в района на Казиното и Охлюва. Тези дати бяха единствената ни възможност да проведем феста това лято на същото място и вече са съгласувани по цялата организационна верига.

За съжаление, оказа се, че същите дати са и единствено възможните за провеждането на Софийските вечери на авторската песен. Колегите също не могат нищо да променят.

С други думи, има две добри новини: на 25 и 26 юни в София и Бургас ще кръстосаме нашето общо оръжие – слово и струна.

Не искаме да противопоставяме двете национални прояви, няма да се разсърдим на никого, ако предпочете столицата пред морето. Всички сте ни приятели и ние ви обичаме. Направете своя избор без да се притеснявате.

Сега по същество.

«Солени ветрове 2010» се организира изцяло от Кръгът на Барда при НЧ «Фар» с финансовата подкрепа на Община Бургас. При това тази подкрепа е в размер на 40 % от миналогодишната, което налага известни ограничения.

Ето програмата на празниците и вижданията ни за нея:

25 юни 17,00 – 20,00 ч. Представителен концерт на участниците

Всички участници представят по две песни по свой избор. Редът на изпълненията се определя от организаторите.

25 юни 20,00 – 21,30 ч. Концерт в памет на Владимир Висоцки

Ще звучат само песни на Владимир Висоцки или посветени на него. Желаещите да се включат в този концерт изпращат предварително заявка за участие с 3 заглавия, от които организаторите ще подберат една или две песни за изпълнение по време на концерта.

26 юни 17,00 – 19,00 ч. Конкурс за нова песен „Срещу вятъра”

Конкурсът е за авторска песен, написана през последните две години, на тема „СРЕЩУ ВЯТЪРА” (независимо дали е изпълнявана или не на този или други фестивали).

За да разсеем някои недоразумения, възникнали миналата година, напомняме, че „срещу вятъра” не трябва да се възприема буквално. Чрез тази тема сме изразили желанието си да подкрепим песни, изразяващи активна гражданска позиция.

Допуска се един от компонентите – текст или музика, да не е на изпълнителя.

Редът на изпълненията се определя с жребий.

26 юни 19,30 – 21,30 ч. Гала-концерт и награждаване

В Гала-концерта ще прозвучат наградените песни, както и най-доброто от другите концерти.

Песните се изпълняват на живо, с акустични инструменти. Правата върху изпълненията по време на официалните концерти са на организаторите.

Колеги, обръщаме се към вас с молба в срок до 10 юни да подадете Заявка за участие в „Солени ветрове” на e-mail адрес:  bardburgas@gmail.com, като посочите в кои концерти желаете да се включите, кои песни смятате да изпълните (за концерта в памет на Висоцки), коя е конкурсната ви песен (за концерта „Срещу вятъра”), броя на нощувките (за вас и евентуално за придружаващи лица). Добре е да приложите кратка автобиографична справка, изготвена по начин, по който желаете да ви представим на сцената.

Заявки, подадени след посочения срок няма да се разглеждат.

Настаняването на участниците и гостите започва от 13ч. на 25 юни, в хотел „ПАРК” в Морската градина. Хотелът се намира на 200м. от Северния плаж и на 20мин. от Открита сцена „Охлюва”.

Организаторите поемат нощувките на участниците на 25 и 26 юни, както и другарската вечеря след закриването на Празниците. Осигурена е възможност за нощувки на съпровождащи лица и фенове срещу 15 лв. на вечер, с направление от организаторите. Засега не сме осигурили покриването на пътните разходи.

Поемаме ангажимента до 18 юни да публикуваме списъка на утвърдените за участие бардове.

Запазваме си правото да не допускаме до участие изпълнители, които по един или друг начин нарушават добрия тон и позитивния дух на Празниците.