Клубът за авторска песен „Кръгът на Барда” представя

„ИЗТИЧАЩАТА СЯНКА НА РЕКАТА”- авторска вечер на

поета-бард Владимир Стоянов от Варна.

„Удари всички струни, вземи й дъха на китарата,

запали на звездите големите бели чела.

Тъй отдавна стоим, посинели в Европа на гарата,

че забравихме горе в Балкана

как юнакът посече нощта.”

Ден и час: 19 март, трети петък, 18,30 ч.

Място: Бургас, Народно читалище „Фар”, ул.”Странджа” 20

Под този надслов на 19 март, трети петък, премина Авторската вечер на Владимир Стоянов, който беше гост на Бургас и Кръгът на Барда. С прекрасната изпята поезия на Владо, с изключителната музика по старобългарски и славянски текстове (Константин Преславски, Константин Кирил Философ, Николай Велимирович), с проникновеното усещане на руската поетика (песните му по стихове на Лидия Анискович, Надежда Кондакова, Олег Чухно, Александър Солженицин, Варлам Шаламов) за зрителите в салона на НЧ “Фар”, които тази вечер бяха над 80, този концерт се превърна в истински празник на словото и духа.

В залата присъства и г-жа Йорданка Ананиева – зам.кмет по култура и образование на Община Бургас, която едва сдържаше вълнението си. Може би най-точно отразява настроението в залата казаното от един от зрителите: “Този човек е целунат от всички музи!”

Преди това Владимир Стоянов беше гост в сутрешното предаване на Канал 0 “Добро утро, Бургас”, в-к “Компас” посвети цяла страница на поета, а проявата му беше анонсирана от в-к “24 часа” и Радио Бургас.

Вечерта завърши с традиционния Кръг на Барда, с участието на бардовете Атанас и Светлана Стоянови, Георги и Надя Георгиеви, Христо Граматиков, Огнян Желев и поетесите Елка Василева и Зорница Петрова.

***

На 19 февруари т.г. Кръгът на Барда представи „Песните на старите майстори” – един комбиниран с мултимедия проект, в който бяха представени основоположниците на бардовската песен в Русия – Александър Галич, Михаил Анчаров, Булат Окуджава, Виктор Берковски, Юрий Кукин, Александър Городницки, Ада Якушева, Евгений Клячкин, Юрий Визбор, Юлий Ким, Владимир Висоцки. Залата на читалище „Фар” не можа да побере желаещите да видят и чуят. Успяха да влязат не повече от 100 души, като част от тях стояха прави през целия концерт, продължил около 90 мин.

Споделяме това, макар и със закъснение, защото поради големият интерес вероятно концертът ще бъде най-малко повторен. За което своевременно ще направим съобщение. | Христо Граматиков