ivo-georgievПоетът Иво Георгиев стана по-четен член на „Кръгът на барда“ след представянето на новата му книга „Исус ми прати SMS“ в читалище „Фар“. Клубът за авторска песен песен в петък удостои писателя от Кърджали и със званието „Генерален консул на бургаските гларуси в Източна Румелия“. Обявихме го за свой по-четен член, защото ние (б.а. бардовете) не се четем, само се слушаме, а него ще трябва и да го четем, добави с усмивка водещият Христо Граматиков.

„В Кърджали са създали колония на нашите морски гларуси и аз съм ги виждал. Затова дадохме на Иво правото да е техен консул“, пошегува се Хри100.

„След “Солени ветрове” взехме решение да каним само качествени хора. Нашият гост е член на ПоКи академията отпреди 2005 година, т.е. преди тя да девалвира (б.а. през 2002 г. той става лауреат на „Поети с китара“ в Харманли). Пред вас е един уникален поет с китара“, каза още Граматиков при представянето на Иво Георгиев.

В залата на бургаското читалище авторът на „Исус ми прати SMS“ вдигна Кашонхендж. По артмегалитния комплекс, направен от кашони от кроасани по аналогия с най-големия кромлех Стоунхендж, бяха написани откъси от книгата. „Скалите“ от пресована хартия Иво донесъл от родния си град Кърджали, събрал ги всичките в един багажник.

Развълнуван от първото си самостоятелно представяне в Бургас, поетът сподели, че четвъртата му книга ще е роман.

Първите му стихосбирки „В по-лошата половина на гората” (излязла през 1998г.) и „От вътрешната страна на очакваното” (2003г.) му донесоха награда от Националния литературен конкурс „Южна пролет”.

„Нормално е в младостта ни да има повече поезия, защото тогава всички търсим повече романтиката. Постепенно животът ни става по-прозаичен. Писането на разкази обаче не е толкова лесно, колкото изглежда. Един роман може да се пише дълго време, но с кратките разкази не става. Те или се пишат наведнъж или нищо не излиза. Оставиш ли ги да отлежат трябва после трябва да започнеш отначало“, уточнява бардът, който през юли на бардфеста в Бургас взе специалната награда “Готин” за най-комплексно представилия се бард.

„Исус ми прати SMS“ излязла от печатницата на издателство „Арс“ преди около от месец с най-кратката рецензия.

„Браво!“, написал Христо Караславов. За съжаление, той няма възможност да присъства сега на премиерата, защото е в чужбина, каза авторът и добави, че с редактора са подбрали за книгата 15 от общо 25 разказа. По уникален начин поетът с китара завладява читателя с чудатите и интригуващи истории.

„Определението на книгата на Иво Георгиев като „магически иронизъм“, предложено от нейния редактор Христо Караславов, може и да не съществува в литературните класификатори, но напълно приляга на неистовата страст на автора на „Исус ми прати SMS“ да ни изпрати там, където всичко живо припламва, гуши се между земята и небето… за да се стовари изневиделица върху главите ни“, казва за него директорът на издателство АРС Валентин Дишев.

След прозаичното „отклонение“ с най-нежния глас за автора на „Исус ми прати SMS“ заговори и китарата му.

„Прашен блус“, „Снежният човек“, „София /Пловдив, Хасково и т.н./ By Night“ в изпълнение на Иво Георгиев и перкусиониста Невен Кидеров обраха овациите на публиката. Двамата изпяха и „Само ти ми липсваше“ по стихотворението „Зайче“ на Иван Методиев.

Голяма изненада за своите почитатели готвят бардовете от „Кръгът на барда“. В третия петък на ноември техен гост в читалище „Фар“ ще е фантастът Янчо Чолаков. Романът му „Запали свещ на дявола“ получи първа награда в конкурса „Аргус – фантастика през 100 очи“. Дали на 20 ноември някой ще запали свещ или само цигара не се знае, но сигурно е, че бургаският писател има с какво да изненада и очарова своите читатели. | Михаил Димитров, www.kompasbg.com