За осма поредна година  Ловеч  ще събере поети с китара от България, Русия, Румъния, Украйна и Молдова на традиционния Бардфест на 5 и 6 септември. Фестивалът се провежда под егидата на Минчо Казанджиев – кмет на община Ловеч. Организира се от Община Ловеч със съдействие на  Министерството на културата. Мотото на Бардфеста е „Събрахме се за цял живот”.

Целта на “Бардфест Ловеч 2008” е да стимулира, утвърждава и популяризира авторското и интерпретаторското изпълнение на поети с китара – професионалисти и любители. Регламентът изисква всеки участник /индивидуален или група/ да изпълни по 2 песни по свой избор до 10 минути, като си осигурява музикален съпровод. Бардфестът няма конкурсен характер.

От първото издание на Бардфеста през 2001 година измина много време, за което Ловеч успя да се утвърди като притегателен център за „поетите с китара”, като културен форум за нови запознанства и творчески контакти. Участниците във фестивала успяват за два дни да обогатят града ни със своя свободен поетичен дух и присъствие.

В предишните седем фестивала са участвали по около 50-60 барда. До момента за тазгодишното, осмо издание, са подадени заявки от 78 поети с китара. Дебют ще направят Димитър и Мария Нинови от София, Юрий Хабаров от Санкт Петербург, Джим Гитард – американски гражданин, който отскоро живее в България. Сред познатите и дългогодишни участници във фестивала са Сорин Мингият – професор по археология от Букурещ и Дан Вана, организатор на румънския фестивал на бардовете в Калафат. За втори път ще участват Наталия Барабанщикова от Кишинев и Александър Супрун от Запорожие – Украйна.

Учредени са следните награди: Специална награда на Община Ловеч – статуетка и картина, награда на Министерството на културата, награди на творчески съюзи, неправителствени организации, фондации и др. През годините наградата на Община Ловеч е печелена от Митко Динев от Стара Загора /2001 г./, Тодор Янкулов от София /2002/, Маргарита Друмева от Силистра /2003/, Славимир Генчев от София /2004/, Гриша Трифонов от Харманли/2005/, Владимир Стоянов от Варна /2006/, Георги Климов от Банско /2007/.

Тази година учредяваме и финансираме още една, значима награда на името на Владимир Левков – човекът, който е идейният създател на първия бард фестивал в България и двигател на българското бард движение, но за съжаление вече не е сред нас. Носителят на тази награда ще бъде определян от комисия, в която ще влизат представител на община Ловеч, организатори на другите бард фестивали и творчески срещи в България и най-авторитетните представители на това движение. И отново авторът на тази бронзова статуетка е скулпторът Красимир Ангелов – Макраса, един човек със свободна мисъл и творчески блясък в очите.

Нов момент в организирането на фестивала е заключителният концерт „Песента на моята любов” на открита сцена пред читалище „Наука”. Концертът е извън фестивалната програма. Жури от различни области на изкуството и културата – художник, журналист, писател, музикант, представител на община Ловеч – ще определи песента, носител на наградата. Наградата е парична – 100 лева, и живописна творба на художника Тихомир Витков, която е нарисувана специално за конкурса “Песента на моята любов”.

Община Ловеч осигурява безплатно хотел и храна за времето на пребиваване в Ловеч на участници, гости и представители на организации, учредили награди. Наградният фонд –  статуетка, предметни награди, сувенири и др. е в рамките на около 2000 лв. Фирма „ВИНАЛ” АД –  Ловеч,  ежегодно има свой дял в   рекламната  част и предоставя някои от продуктите си за награда на участниците. Хотел „ПРЕЗИДИУМ” Ловеч и  „ВИНАЛ” АД  подпомагат организирането и провеждането на фестивала.

БАРДФЕСТ  “ЛОВЕЧ`2008”: П Р О Г Р А М А

05.09. /петък/

12,00 – 17,00 ч. – Посрещане и настаняване на участници и гости

– пред ч-ще “Наука” 

17,30 ч.  – Официално откриване на фестивала и І фестивална част

-голяма зала на ч-ще “Наука”

06.09. /събота/

10,30 ч. – Представяне на нови книги, CD и автори

– камерна зала на ч-ще “Наука”

14,00 ч.  – Фестивална програма – ІІ фестивална част

– открита сцена пред ч-ще “Наука”

18,00 ч. –  Заключителен концерт “Песента на моята любов”

19,00 ч. – Тържествено закриване и награждаване

Леонид Кушев