Утрото завари Бойко в изключително бързия нощен влак от София за Бургас, който закъсняваше само с 30 минути, за да даде възможност на пътниците да поспят до зазоряване.

Бургас посрещна барда с мръсния си ситен и навсякъде проникващ дъжд, което не му попречи да се придвижи пешком до мястото на срещата, където даже имаше време за освежителен сок.

Обвиняемият беше посрещнат от видни членове на Кръга на Барда и съпроводен до мястото на срещата му със зрителите на предаването „Добро утро, Бургас” в Канал 0 на местната телевизия RN. Тук го очакваше, освен цяла страница във вестник „Компас”, посветена на неговото гостуване, и водещата Мария Москова, временно преодоляла крайно неприятното за един водещ заболяване на гърлото, само и само за да го представи на бургазлии. Което и направи с помощта на координатора на Кръга на барда Светлана Стоянова. Освен приятния разговор за времето и хората, прекъсван от песни, в студиото на Бойко отново му се наложи да влезе в познатата си роля на Спасител, този път сухопътен: поради рецидивиращата кашлица на Мария, той изпя най-дългата си добре разказана история, изпълвайки целия екран с китара и мека ирония.

След пиене на кафе (за Бойко – отново сок! – моля фенките да се съобразяват с тази особеност на характера на Потърпевшия) и разговор за и около това, което правим (и ще продължаваме – моля съдебните заседатели да не стават на крака!), към госта беше приложена мярка за неотклонение в Кухнята – едно свято място, свързано с възникването на Кръга на Барда. Там той беше зверски малтретиран с предястие от чироз от зарган и мезе от пържен сафрид, обилно полети с тъмно пиво, а по-късно бе подложен на втора угоителна процедура – с пържена морска лисица в сос скорделя. Лишеният от граждански права понесе стоически инквизициите и даже пожела да се отдаде на кратка носталгична разходка, свързана с наблюдение на море в есенно-зимен период.

В 18,35 ч. в салона на Народно читалище „Фар” започна Авторската вечер на Бойко Георгиев под надслов „Това е!”. Всички налични столове бяха вече заети, а те бяха над 60. За да чуят Бойко, бяха дошли приятели и фенове от София, Пловдив, Поморие, Айтос и дори едно английско семейство от Ново Паничарево, спечелено за каузата на Кръга след един съвместен концерт това лято с Майк Блек в „Ацтека Йога Център”, близо до Созопол. Единственият двукратният лауреат на Летните празници на изпятата поезия „Солени ветрове” (Наградата „Черният пясък” за непримиримост и дръзновение 2009 г. и Наградата „Точка от безкрая” за добре разказана история 2010 г.) изнесе един чудесен спектакъл, в който освен познатите „гавъри” прозвучаха и непознати за повечето от присъстващите сериозни песни за нещата от живота. За което беше възнаграден от аплодисментите и възхищението на публиката. Бардът получи и няколко непредвидени подаръци от приятели и фенове, като най-голямо въодушевление предизвика прекрасният колаж, представящ Бойко, седнал с китара върху зелен Москвич точно под Айфеловата кула и заобиколен от „и бели, и черни, и цигани, и турци…”.

Кръгът на Барда обяви Бойко Георгиев за Почетен член и му присвои званието „Предвестник на доброто време”, което освен с директното си внушение, напомня и за изпълнението на Бойко на тазгодишните „Солени ветрове”, когато, изправяйки се с китара пред микрофона, в дъжда, той го уплаши и дъждът позорно се оттегли от полесражението.

За това какво е станало по-нататък архивите мълчат, а свидетелите засега се спотайват. Знае се само, че Денят на Бойко приключи чак на другата сутрин в същия този неимоверно бърз влак, но вече в обратна посока. | Христо Граматиков