ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ (Ч. З. В.)

За кого е този сайт | За хората, които обичат тази музика. За коя музика става въпрос? За тази, която се прави с една китара и един глас. „Бардове”, „поети с китари” – това са музиканти, които пишат свои собствени музика и текст и (обикновено) изпълняват песните си също сами, в акомпанимент на акустична китара. Английският термин е „singer-songwriter”, немският – „Liedermacher”, италианският – „cantautore”, руснаците използват познатото ни наименование „бард”. Този сайт е както за тези, които слушат такава музика, така и за онези малцина останали в България, които я правят.

Какви цели си поставя сайтът?

да се популяризира един незаслужено пренебрегнат жанр в българската музика

да се събуди интереса на публиката към бардовата музика като първа стъпка към събуждане на интерес в продуцентите

да се формира виртуална общност от бардове, които да общуват помежду си и с външния свят

да се представят най-добрите чуждестранни образци и изпълнители на това изкуство

да се даде възможност на онези бардове, които желаят свободно да разпространяват музиката си, да го правят.

Структура и функции | На главна страница на сайта се публикуват последните качени материали – новини, текстове, нови записи и т.н. В секция „новини” се публикуват съобщения, които касаят бардовете и тяхната публика – концерти, фестивали, представяния на нови албуми и т.н. Част от тези новини (информацията за предстоящи изяви) се появява в отделно каре – „предстоящо”. Във форума се обсъждат теми, свързани с любимата ни музика, изпълнителите, техните прояви, текстовете на песните и т.н. В сайта се публикуват статии (обикновено от външни източници), които имат отношение към темата за авторската музика и поетите с китара. В секция „бардове” са представени наши и чуждестранни поети с китара. Целта е да се създаде представителен профил на всеки изпълнител, включващ снимка, биографични данни, контактна информация (ел. поща, личен сайт), както и подбрани песни в аудио и видео формат.

рс<- какво е това? | Това е знак, че сайтът поддържа т. нар. RSS-емисии. Това означава, че можете да следите новостите в сайта, без дори да се налага да го посещавате. За целта трябва да имате инсталиран RSS четец. Това е много удобна функционалност. Ако желаете да я ползвате, прочетете повече за нея.

Мога ли да си свалям MP3-ки от този сайт? | Архитектурата на сайта позволява в него да се слуша музика, но тя не може да бъде сваляна като MP3 файл на вашия компютър. Това е с цел да се защитят авторските права на изпълнителите, като същевременно музиката им е достъпна за слушане в рамките на сайта. Същото се отнася и за онлайн игри, можете да играете в тях, в сайтове като например, онлайн казина, но не можете да ги изтеглите. Много хора предпочитат точно този начин, както и собствениците на уебсайтове. Защо? Защото продължавате да посещавате сайта им редовно и това е равносилно на по-голям трафик.

Не мога да слушам музика от сайта! | Ако не сте обновявали компютъра си от края на 90-те, не се изненадвайте :-). Шегата настрана, за да слушате музика, да разглеждате галериите и изобщо да получите пълно удоволствие от сайта, компютърът ви трябва да поддържа по-новите интернет-технологии, основно flash. Проверете дали има инсталирана флаш-функционалност в браузъра, който ползвате. Ако обновявате редовно програмите си за сърфиране в интернет (Internet Explorer, Mozilla Firefox и Opera са най-популярните), не би трябвало да имате проблем със слушането.

Аудио и видео материали | Музиката и видео материалите в този сайт са два вида:

1. аудио и видео файлове, качени на въшни сървъри и достъпни в интернет (например видео от YouTube.com, Google Video или българският Vbox7.com). В този случай сайтът Poetiskitara.com не разполага със самото съдържание, а само включва връзки към него, които се инкорпорират като мултимедийно съдържание (embedding). За материали, публикувани на такива сайтове без разрешение на авторите или в нарушение на Закона за авторските права, сайтът не носи отговорност.

2. аудио и видеофайлове, хоствани от сайта Poetiskitara.com. Това е съдържание (музика и видео), предоставено на сайта от самите автори и публикувано с изричното им съгласие. За повече информация, виж раздела “Как да качвам своя музика”.

Как да качвам своя музика? | Вие свирите, пеете и сте били достатъчно предвидлив(а) да запишете последното си изпълнение. Или пък пазите архивни касетки с плахите си опити от гимназията? Принципно, да, бихте могли да публикувате вашата авторска музика тук. Но все пак, не забравяйте, че не всеки “три акорда на китара” са песен, не всеки “леко дрезгав глас” е Висоцки, и не всеки студентски купон е Уудсток. Ако все пак решите да изпратите своите парчета, начините са общо-взето два:

1. външен хостинг с линк: имате mp3 файл с вашата песен и го качвате на външен сайт, приемащ хостването на такива файлове, после ни пращате линк, който ние публикуваме. В този сценарий условията за използване на Вашия файл зависят от вида лиценз, който сте избрали от хостващия сървър. За целите на проекта Poetiskitara.com препоръчваме да използвате за хостинг archive.org или creativecommons.org и да изберете лиценз “Признание-Некомерсиално-Без производни произведения 2.5 България”.

2. хостинг в този сайт. В този случай Вашите аудиофайлове ще се съхраняват на този сървър. Това гарантира по-безпроблемното интегриране на файловете в този сайт, както и по-добра защита срещу нежелано копиране (в случай, че не желаете музиката ви да се сваля от потребителите във вид на mp3 файлове). За да предложите файлове за публикация в сайта, свържете се с уебмастъра и ще получите подробни инструкции как да подготвите и изпратите музиката си. Избирайки този вариант, вие приемате условията на Creative Commons лиценза “Признание-Некомерсиално-Без производни произведения 2.5 България” за режим на ползване на Вашата музика, обект на авторско право и защитата, която той осигурява.

Ако забележите, че в сайта се “въртят” песни, за които имате основания да считате, че са публикувани в нарушение на нечии (ваши или на други) авторски права, моля уведомете незабавно администратора.

Харесвам сайта! Мога ли да сложа ваш банер на моя сайт? | Да, и бихме се радвали. Ако желаете, можете да използвате големия банер в началото на тази страница или този по-малък банер: