Солени ветрове 2010 | Поети с китара


Поети с китара

[ сайт за бард култура и авторска песен ]

Солени ветрове 2010

Публикувано от Plamen Sivov на May - 19 - 2010

Здравейте, колеги!

До преди 2-3 дни добрата новина, която искахме да ви съобщим, беше: Летните празници на изпятата поезия «Солени ветрове 2010» ще се проведат на 25 и 26 юни в Бургас.

Причината за изтеглянето на проявата от юли в юни е предстоящия ремонт в района на Казиното и Охлюва. Тези дати бяха единствената ни възможност да проведем феста това лято на същото място и вече са съгласувани по цялата организационна верига.

За съжаление, оказа се, че същите дати са и единствено възможните за провеждането на Софийските вечери на авторската песен. Колегите също не могат нищо да променят.

С други думи, има две добри новини: на 25 и 26 юни в София и Бургас ще кръстосаме нашето общо оръжие – слово и струна.

Не искаме да противопоставяме двете национални прояви, няма да се разсърдим на никого, ако предпочете столицата пред морето. Всички сте ни приятели и ние ви обичаме. Направете своя избор без да се притеснявате.

Сега по същество.

«Солени ветрове 2010» се организира изцяло от Кръгът на Барда при НЧ «Фар» с финансовата подкрепа на Община Бургас. При това тази подкрепа е в размер на 40 % от миналогодишната, което налага известни ограничения.

Ето програмата на празниците и вижданията ни за нея:

25 юни 17,00 – 20,00 ч. Представителен концерт на участниците

Всички участници представят по две песни по свой избор. Редът на изпълненията се определя от организаторите.

25 юни 20,00 – 21,30 ч. Концерт в памет на Владимир Висоцки

Ще звучат само песни на Владимир Висоцки или посветени на него. Желаещите да се включат в този концерт изпращат предварително заявка за участие с 3 заглавия, от които организаторите ще подберат една или две песни за изпълнение по време на концерта.

26 юни 17,00 – 19,00 ч. Конкурс за нова песен „Срещу вятъра”

Конкурсът е за авторска песен, написана през последните две години, на тема „СРЕЩУ ВЯТЪРА” (независимо дали е изпълнявана или не на този или други фестивали).

За да разсеем някои недоразумения, възникнали миналата година, напомняме, че „срещу вятъра” не трябва да се възприема буквално. Чрез тази тема сме изразили желанието си да подкрепим песни, изразяващи активна гражданска позиция.

Допуска се един от компонентите – текст или музика, да не е на изпълнителя.

Редът на изпълненията се определя с жребий.

26 юни 19,30 – 21,30 ч. Гала-концерт и награждаване

В Гала-концерта ще прозвучат наградените песни, както и най-доброто от другите концерти.

Песните се изпълняват на живо, с акустични инструменти. Правата върху изпълненията по време на официалните концерти са на организаторите.

Колеги, обръщаме се към вас с молба в срок до 10 юни да подадете Заявка за участие в „Солени ветрове” на e-mail адрес:  bardburgas@gmail.com, като посочите в кои концерти желаете да се включите, кои песни смятате да изпълните (за концерта в памет на Висоцки), коя е конкурсната ви песен (за концерта „Срещу вятъра”), броя на нощувките (за вас и евентуално за придружаващи лица). Добре е да приложите кратка автобиографична справка, изготвена по начин, по който желаете да ви представим на сцената. Формуляр на заявката можете да изтеглите оттук.

Заявки, подадени след посочения срок няма да се разглеждат.

Настаняването на участниците и гостите започва от 13ч. на 25 юни, в хотел „ПАРК” в Морската градина. Хотелът се намира на 200м. от Северния плаж и на 20мин. от Открита сцена „Охлюва”.

Организаторите поемат нощувките на участниците на 25 и 26 юни, както и другарската вечеря след закриването на Празниците. Осигурена е възможност за нощувки на съпровождащи лица и фенове срещу 15 лв. на вечер, с направление от организаторите. Засега не сме осигурили покриването на пътните разходи.

Поемаме ангажимента до 18 юни да публикуваме списъка на утвърдените за участие бардове.

Запазваме си правото да не допускаме до участие изпълнители, които по един или друг начин нарушават добрия тон и позитивния дух на Празниците.

За справки и допълнителна информация:

0878 776 893 Светлана Стоянова

0888 368 288 Христо Граматиков36 отговора на “Солени ветрове 2010”

 1. Славимир Генчев says:

  За съжаление е така: единствените свободни петък и събота през юни за откритата сцена в Борисовата градина се оказаха 25 и 26 юни. Вече сме я “резервирали”, така че всеки, който не може да иде в Бургас, е добре дошъл (или просто останал!;)в София.
  Скоро ще пусна официално съобщение за Софийски вечери на авторската песен, които снощи бяха анонсирани от нашия голям фен кмето на Район “Изгрев” инж. Панайот Бончев на концерта ни в музея на Дечко Узунов пред многобройна публика.

 2. Mike Black says:

  Може би със планиране и сътрудничество по отношение на транспорт, някои хора могат да присъстват и двете събития??

  Maybe with planning and cooperation on transport, some people can attend both events??

 3. Sure, if “transport” implies planes and rockets :-) – да, ако под “транспорт” имаш предвид самолети и ракети.

 4. Lili Drumeva says:

  Здравейте приятели,

  Дойде време да закрием сезона в „Чайната”, с един следобеден концерт. Каним Ви в събота, 29.05 от 14ч до 16ч, в “Чайната” (Tea house).
  Адрес: София, ул. Георги Бенковски 11. (Виж карта отдолу)

  Имаме нова програма с песни на Хенк Улиамс, Петси Клайн, много рок енд рол и суинг. Ще имаме и специални гости, „поети с китара”.
  За резервации: : 0887 05 10 80

  Очакваме Ви,
  Лили Друмева
  Lilly of the West

 5. komata says:

  Смятам да се включа, но мога да сколасам само за един ден, защото по същото време ще се провежда и Таласъмията в Стара Загора. Вероятно това ще е 25-ти.
  Вярна на пънка в себе си, не мога да не посоча, че това за “добрия тон и позитивния дух” леко ме смущава – защото е формулировка, в която може да се напъха какво ли не… И звучи малко едно такова… Иначе правото на субективен подбор си е право на субективен подбор – не е ли по-добре да се заяви по този начин, чисто и просто, без уговорки защо и как?

 6. Христо Граматиков says:

  Коме, съгласен съм, че “добрия тон и позитивния дух” може би не е най-точното попадение.
  Не съм съгласен със субективния подбор. Субективно, според мен, може да бъде мнението само на един субект, наложено като единствено меродавното. Когато става дума за консенсусно решение на няколко субекта, взето въз основа на обективни представи за това как трябва да изглежда нещо, за което тези субекти носят отговорност, то аз не бих нарекъл този процес “субективен подбор”.
  И за да е още по-ясно – изчакай още една седмица и тогава съди. Обещавам ти пълна прозрачност по отношение на мотивите за решението.

 7. savov says:

  Бургас е любимият ми град!
  Радвам се, че този фестивал го има!

  Ще се видим там :)

 8. Последни уточнения за Софийските вечери на авторската песен.

  Откриването е на 25 юни от 17 часа в салона на читалище “Николай Хайтов”. Концертната програма ще продължи до 20.30 часа. В нея участват всички бардове с по 2 или 3 песни в зависимост от броя на успелите да пристигнат или да присъстват на откриването. Това е с оглед на съвпадението със “Солени ветрове” в Бургас. ;)))
  След концерта е предвидена вечеря в известния на всички, които бяха миналата година, ресторант в близост до парк-хотел “Москва”.

  На 26 юни в 12 часа започва концертът на Откритата сцена в Борисовата градина.
  Редът на изпълнителите се съгласува с водещия на проявата. В зависимост от броя на участниците се определя и броят на песните. Програмата в Борисовата градина завършва с половинчасов концерт на Лили Друмева и нейтата група.
  Награждаването е веднага след това – около 20 часа вечерта.
  Голямата награда на кмета на Район “Изгрев” е за песен, посветена на България, като няма тематични и жанрови ограничения. Песен, която е израз на лична гражданска позиция на автора.
  Ще бъдат връчени грамоти и допълнителни награди от Настоятелството на ч-ще “Николай Хайтов”: за творческо израстване, за цялостен принос и за силно литературно присъствие.
  Ще се изплащат пътни на пристигналите от провинцията изпълнители. При възможно��т ще бъдат отпуснати и дневни, с които да се заплатят нощувки в хотел, тъй като организаторите нямат възможност да поемат такива разходи.
  Бих помолил всички, които имат възможност и желание да участват в концерта в читалището при откриването на СВАП, да си напишат тук имената.

  Телефон за контакти:
  0889 92 76 17 – Славимир Генчев

 9. Eвгени Бенов says:

  Напишете някъде мейла, на който да се изпращат заявките за учасие във фестивала

 10. и мейл, и файл за изтегляне на заявката има в текста на обявата; четете внимателно :-)

 11. Христо Граматиков says:

  Срокът за подаване на заявки за участие в “Солени ветрове” изтича тази вечер в 24,00 ч.

 12. Христо Граматиков says:

  След обработката на подадените заявки, имаме удоволствието да ви съобщим окончателния списък на участниците в “Солени ветрове – 2010″ в Бургас:
  Ася Димитрова – Бургас
  Атанас Стоянов – Бургас
  Бойко Георгиев – София
  Валери Еличов – Бургас
  Виктор Макаров – София
  Владимир Стоянов – Варна
  Владислав Кайзеров – София
  Геновева Цандева и Бойко Иванов – Пловдив
  Георги и Надежда Георгиеви – Бургас
  Данчо Йорданов – Шумен
  Димитър Граматиков – София
  Доротея Табакова – София
  Евгени Бенов – София
  Иван Иванов (Шанса) – Айтос
  Лора Друмева – Шумен
  Орлин Миланов – София
  Павлина Йосева – София
  Петко Савов – Велико Търново
  Светлана Йонкова – София
  Светлана Комогорова (Комата) – София
  Светлана Стоянова – Бургас
  Светлозар Николов – Ръжево Конаре, Пд
  Христо Граматиков – Бургас
  Явор и Живка Георгиеви – Айтос

  Всички заявки за участие в конкурса “Срещу вятъра” са одобрени.

  В концерта в памет на Владимир Висоцки ще се включат още:
  Веселин Щерев – Бургас
  Захари Чернев – Бургас
  Пламен Цонев – Шумен

  В програмата е включено и представяне на Гриша Трифонов с участието на Светослав Георгиев.

  Не се допускат до участие в празниците неподалите заявки в определения срок. Няма никакви пречки за присъствието им като зрители при посочените в анонса на проявата условия.
  Напомняме също така, че въпреки усилията ни, не можахме да осигурим изплащане на пътните разходи на участниците.

  Благодарим на всички, които ни подкрепиха. Признаваме, че за наша радост те се оказаха повече, отколкото очаквахме. Това наложи някои промени в програмата.Ето и нейния окончателен вид:
  25 юни, петък
  17,00 ч. “Най-доброто” Представителен концерт на всички участници
  19,30 ч. Концерт в памет на Владимир Висоцки
  26 юни, събота
  17,00 ч. Спектакъл на Гриша Трифонов
  17,45 ч. Конкурс за нова песен “Срещу вятъра”
  18,30 ч. Концерт на Кръгът на Барда
  19,30 ч. Гала-концерт и награждаване

  До скоро! Ветровете са попътни!

 13. Щастливи сме, че ще участваме в бардфеста! Пожелаваме попътни ветрове на всички, с които ще се видим и попеем!
  Геновева и Бойко

 14. Слави Георгиев says:

  Солени ветрове” са безсолни- май…

  Да искаш от бардове да се държат като пионерска дружина с дружинен ръководител начело, е абсурдно.
  Повод да мисля така ми дадоха думите на Хр. Граматиков в писмо до мен, относно фест-а :
  „..всичко трябва да е ясно предварително: участници, програма, дори имената на песните. Кой, какво, къде, колко.”

  и цитат от зпрограмата ”Солени ветрове”- цитирам:

  „Запазваме си правото да не допускаме до участие изпълнители, които по един или друг начин нарушават добрия тон и позитивния дух на Празниците.”

  Не се изненадах, че Комата реагира веднага:
  „..Вярна на пънка в себе си, не мога да не посоча, че това за “добрия тон и позитивния дух” леко ме смущава – защото е формулировка, в която може да се напъха какво ли не… И звучи малко едно такова…”
  Тя не спира до тук:
  „… Иначе правото на субективен подбор си е право на субективен подбор – не е ли по-добре да се заяви по този начин, чисто и просто, без уговорки защо и как?”

  Много пъти съм влизал в спор с Комата. Сигурно не винаги съм бил прав, но съм отстоявал своята позиция , а тя- своята.

  Но да се гордееш(пак цитирам Граматиков по повод миналогодишната среща), че „… даже Комата не беше допусната до конкурса, защото не го беше заявила” – това е абсурд!
  Джендема и Комата са най- ярките представители на абсурда в изпятата поезия!! Какъв по- голям нонсенс от това…!?!
  Стртува ми се, че подобно държание прогони Невен и Емо Братчеда от „Кръгът на барда”, а точно те заедно с хора като Комата, Митко Таралежков, Валдес (Защо не ги виждам в списъка- те са бургазлии?) са солта на тези ветрове. Могат да се изреждат още имена, но е безмислено.

  Право е на всеки организатор да си създава правила и да ги отстоява.
  Но не и да крие субективното си отношение зад тях.
  Както стана и с опитът в рамките на тези празници Гришата да представи новата си стихосбирка.
  Хр. Граматиков каза, че на този фест няма практика да се представя поезия, но любезно предложи това да се направи от 17 ч. на Охлюва, защото няма зала.
  След разговор с общината се разбра, че залата има- не е проблем.
  Както и да е. Тъй като не съм пратил заявка по надлежният ред, бях включен в изявата на Гриша. Благодаря на организаторите, че все пак са ме предвидили при все, че за това се разбрахме в Несебър и разменихме няколко писма с Хр.Гр., но регламента си е регламент.
  Аз се отказах от участие, Гришата също. В писмо помолих Христо да допуснат за участие един нов дует ”Ша- ша” – Гергана и Светослав- Цвъри. Сигурно голяма част от вас ги чуха в Несебър- страхотно пеене, чудесни текстове, невероятно свирене. Тези хора бяха очаровани от атмосферата в Несебър и споделиха-„Мястото ни е тук, сред вас!”
  Помолих го защото мисля, че авторската песен има нужда от хора като тях и тяхното участие вдига летвата на феста. Може би това, последното, подразни Христо и ето отговорът му:
  „Лично аз смятам, че “Ша-ша” биха придали цвят на нашия фест. И толкова”.
  Сега се опитва да се измъкне с мотива „Няма пари”- нали нощувките са осигурени. Аз и Гриша няма да идваме, какво пречи те да заемат нашето място. И в програмата , и в хотела. Нима един дует като тях, чиито песни изкачват върхът на класациите за българска музика в медиите, хора представящи с две китари изцяло техни, авторски парчета, ще предадат само „цвят на нашия фест и толкова”?
  Другарю дружинен ръководител, сигурен ли си, че вятърът ти не е безсолен?

  Слави Георгиев

 15. Христо Граматиков says:

  Уважаеми Слави Г. (Макар че се обръщам към всички!)
  Кръгът на Барда има собствен имейл и цялата кореспонденция касаеща неговата работа върви по него. Ти ми писа лично, изхождайки от предположението, че решенията, свързани с феста в Бургас, са мои. Тъй като наистина ставаше въпрос за феста, си позволих и да ти отговоря лично. Но всичко, което ти писах, беше съгласувано с Кръга на Барда.
  Ще ти отговарям конкретно по реда на засегнатите теми.
  Първо: За регламента. Да, в писмото си пиша, че при нас „всичко трябва да е ясно предварително: участници, програма, дори имената на песните. Кой, какво, къде, колко.” Под тези думи се подписвам и сега. По една елементарна причина: дадено ни е точно определено време, а то, както е известно, не може да се разтяга. Фестивалът в Бургас не е творческа среща със свободна програма и по тази причина не може да се иска да се подчинява на правилата (или липсата им – както ви харесва!) в Харманли, Несебър, Казанлък…
  Впрочем, миналата година никой не възрази срещу такъв подход, тази година, поне досега – също…
  Второ: По отношение на „добрия тон и позитивния дух”. На Комата вече отговорих отделно. Мога да добавя само, че всички пожелали участие, бяха допуснати. Но явно е нужно известно пояснение.
  Естествено е, когато става дума за финансирана от Общината проява, на обществено място, на открита сцена, да не се допускат до нея хора в нетрезво състояние или в неприятен вид. Едно прохождащо явление не може да не държи сметка за ефекта, който оказва върху зрителите. Слава богу, през миналата година нямахме подобен проблем с участниците. На първия концерт сред зрителите имаше хора, които наложиха намесата на Общинската полиция. В крайна сметка, не сме излезли на открита сцена, за да си показваме долните гащи. ЗА КОЕТО, ОБАЧЕ, НЯКОИ ХОРА ЗАПОЧНАХА ДА ИЗПОЛЗВАТ САЙТОВЕТЕ!
  Внимание! Бардовската тема в Щъркел вече на практика бе ликвидирана по този начин. Долу ръцете от Поети с китара!
  Миналата година Комата пя на сцената, защото имаше възможност да се представи. Но не и да участва в КОНКУРСА! Иначе тя пак си пя СРЕЩУ ВЯТЪРА, за което и я обичаме! Умните схващат разликата.
  Трето: За бургаските бардове. Когато се спекулира с имената на Невен, Брачеда, Таралежков и т.н., дали е поискано тяхното съгласие? Ако са мъже – нека си кажат.
  Не ги виждате в списъка на бургазлиите, защото не са пожелали да бъдат в него. Таралежков заяви, че ще бъде на снимки и затова не може да се включи. Невен и Брачеда може и да са напуснали Кръга на Барда, използвам случая да спомена, че това е техен личен избор и право – да принадлежиш или не към дадена група или идея. Още повече, че в изявлението си по повод напускането аз поне не видях някакви сериозни аргументи. Безспорно тези хора ще липсват на „Солените ветрове” – те си остават неотменима част от бургаските бардове – но не защото ние не ги желаем, а защото те не са пожелали.
  А да се изреждат още имена никак не е безмислено – опитайте. Но нека и те го заявят открито – кога, от кого и по какъв начин към тях или тяхното творчество отстрана на Кръга на Барда е проявявана дискриминация или обратното – протекционизъм.
  Четвърто: За субективното отношение. Няма такова. Който желаеше да се включи в „Солени ветрове” подава заявка за участие. Привилигировани няма. Признавам си един голям грях – поради лобирането отстрана на един човек, бард, който много ни помага (Не му споменавам името, защото не съм му искал съгласието.) на два пъти нарушихме този принцип, миналата и тази година, при това за едни и същи хора – Гриша Трифонов и Слави Георгиев. .
  По-нататък – за представянето на книгата на Гришата.
  Взаимоотношенията ни с Община Бургас по отношение на феста са определени в ДОГОВОР между Община Бургас и Народно читалище „Фар-1946”. В него е описано, че Общината се задължава да осигури – Лятна сцена „Охлюва” на 25 и 26 юни от 17 до 21,30 ч., озвучаване от Общинското радио, пресконференция и охрана на проявата от Общинска полиция. Както и утвърдена план-сметка, включваща следните пера:
  - Нощувки 2 дни – 800 лв.
  - Кетъринг 2 дни – 1000 лв.
  - Видеозапис – 400 лв.
  - Канцеларски м-ли – 300 лв.
  Всичко 2500 лв.

  Към това ще добавя, че видеозапис ще се прави само на половината от концертите (миналата година заснехме всичко!), а наградите (само предметни!) са осигурени от спонсори.
  „Имам си една мечта” – както би казал Мартин Лутър Кинг, ако беше бард в България. – „Да видя разпределението на средствата на другите фестивали”.
  Така, връщам се към Договора. Никъде там не пише нещо за друга зала. Макар че има такава – и това е салона на Читалище „Фар”, който може да ползваме, ако вали. Но тя не е на общината. Читалищата са самостоятелни юридически субекти. Може някой и да е осигурил друга зала, но щеше да ми бъде интересно да разбера от кой бюджет.
  Но при този формат да си позволиш паралелно мероприятие от 45 мин. на друго място – най-малкото е неуместно и е проява на неуважение към нашите зрители. Въпреки това сгъстихме програмата и отворихме прозореца от 17,00 до 17,45 ч. на 26 юни. Но – на Охлюва. Което не бе прието от Гришата.
  А това, че е воден разговор с Общината – много ми е любопитно с кого. Защото и за него е било изненада, че Общината е предоставила изцяло организирането на феста на Читалище „Фар” – респективно Кръгът на Барда. Т.е. формулировката „паралелно и в рамките” (разбирай – бюджета!) на „Солени ветрове” в случая изобщо не върши работа.
  Пето: За „Ша-ша”. Абе, тия хора въобще подозират ли как ги превърнаха в разменна монета? Щом са смятали, че мястото им е сред нас, от Несебър до 10 юни имаха достатъчно време да си подадат заявката. И, уверявам ви, щяха да си участват без всякакви проблеми. И наистина щяха да придадат цвят. Аз също много ги харесах – поне що се отнася до гласови данни, стил, музика. Но „чудесни текстове” е малко пресилено. Че текстовете на добре поз��атите ни „Мискини”, които някои хора така и не можаха да чуят, са десетки пъти по-съдържателни.
  А такъв филм – „на наше място”, просто няма. Виж. по-горе – нощувките са ОСИГУРЕНИ, но в рамките на 800 лв. Пресметнете 29 участници за 2 дни по 15 лв. на легло. Просто в случая горепосочените гости-изключения бяха извън бюджета на феста.
  Шесто: Когато не можете да помогнете, поне не пречете. Оставете ни да работим.

 16. Светлана Стоянова says:

  Господа, нима не разбрахте, че Кръгът на Барда не е един човек? Не е и определена крайна бройка. Всеки въпрос, свързан с дейността на Кръгът на Барда, се обсъжда и тогава се взема крайното решение. Отговорност носим всички и, повярвайте, никой не бяга от нея. Задълженията също се разпределят между всички. При нас „Генерали” няма, всички сме равни.
  В цял свят, уважаващите реномето си конкурси и фестивали, имат регламенти и срокове, за подаване на заявки, за участие, или определят други условия, понякога прекалено строги и недемократични. Накратко – регламентът си е регламент. В регламента на Солени ветрове бяха посочени имейл, телефони за контакти и краен срок за подаване на заявките. Тези колеги, които по обективни причини не можаха да подадат заявката чрез имейл, ни се обадиха по телефона. Уточниха подробностите за участието си и бяха включени в програмата на феста.
  Всички колеги са поставени при равни условия.
  Стремя се личните си пристрастия да ги проявявам само в къщи. Това го знаят бардовете, с които сме правили страхотни купони в „Кухнята”, от където тръгна Кръгът на Барда. Така че, колкото и да ми харесва някой, ако той не спази общия регламент, не бих направила компромис, за да не пренебрегна колегите, които са били точни и коректни. Факт е, че една добра организация си има определено технологично време за изпълнение на отделните части.

  Нима ви е толкова трудно да оцените факта, че ние полагаме огромни лични усилия и средства, за да спасим в сегашната криза, духовна и всякаква, един от малкото останали национални фестивали на бардовете?
  Нима е още по-трудно да осъзнаете, че е възможно шепа българи да бъдат обединени от една идея и да я реализират заедно?
  Тази година въпросът беше поставен с цялата си тежест, не какъв ще бъде фестивала, а дали изобщо ще го има. Е, ще го има..

 17. Христо Граматиков says:

  Уведомяваме всички участници в СОЛЕНИ ВЕТРОВЕ 2010, че по време на феста ще има организиран щанд за предлагане на книги и дискове. Моля за извинение за това, че пропуснахме тази информация в писмата до вас.
  За петък и събота прогнозата за времето в Бургас е без валежи. Снощният дъжд вече изсъхна, така че носете си новите дрехи и по някоя горна – за всеки случай.
  Очакваме ви! Добър път!

 18. Слави Георгиев says:

  ДА ЖИВЕЕ ГРАМАТИКОВ!!!

  Ще си позволя да започна отговора си на Хр. Граматиков от тази фраза:
  - „Имам си една мечта” – както би казал Мартин Лутър Кинг, ако беше бард в България. – „Да видя разпределението на средствата на другите фестивали”.
  - “Елементарно, драги ми…” Граматиков, както би клазал един литературен герой. А аз бих допълнил- и подличко.
  До този момент не е имало случай, в който среща, организирана от мен и Гришата да сме имали нещо общо с пари. И в Казанлък, и в Банско парите се дават от домакините- и това го знаят както участниците, така и ти г-н Граматиков- участвал си в К-к,спомняш. Защо е това подличко подхвърляне? Може би имаш предвид Харманли? Там общината осигурява само спането в общежитието(и то за всички, без заявка) и не дава никакви пари. Останалото е от частни лица. И тези лица даваха пари заради Гришата, а не за да ако си слушат фатмака Граматиков(помните как завърши опита да се организира срещата без Гриша там). И за твоя изненада най- често аз съм основният дарител. Нима искаш да кажеш, че след като съм извадил едни пари от джоба си, трябва да ти докладвам как съм ги разходвал? Много фатмашко мислене….
  Светла, ще цитирам и теб:
  “Тези колеги, които по обективни причини не можаха да подадат заявката чрез имейл, ни се обадиха по телефона. Уточниха подробностите за участието си и бяха включени в програмата на феста.”
  Ами точно това направихме с Гришата, разменяйки си e-mail- и с Христо – уточнихме подробностите по участието си. Ако се съмнявате в думите ми, ето e-mail-а, който Х.Г. ми прати:
  “Слави, здравей,
  Обработваме заявките и до понеделник ще имам пълна информация за участниците и програмата на феста.
  Бих искал да уточним някои технически подробности.
  Кога ще бъде по-удобно представянето на Гришата – в петък или в събота? И в двата случая не можем да отделим повече от половин час – времето между 19 и 19,30 ч.
  Колко стаи ще ви трябват и за кои дати?
  Ще има щанд за предлагане на книги и дискове.
  За съжаление, не можахме да осигурим пари за поемане на пътните.”

  – Е, как тогава не сме предвидени или сме били извън бюджета, за какви протекции става въпрос и кой не спазва регламента?
  А колкото до това, че някой се застъпвал за нас, а вие не сте ни искали- не намесвайте Огнян Желев! Много е нечистоплътно- нито аз, нито Гриша сме се натискали да идваме.Аз само ще помоля Оги да си спомни дългия разговор, който водихме в Несебър. Само заради него бях на този фест миналата година, заради него поканих и Христо като гост в предаването, за да говорим за феста.
  Миналата година феста ми хареса и го заявих пред всички. Вероятно и тази година няма да е лош – желая успех!
  Граматиков изригна, само защото излъга и се чуди как да се оправдае. Виждате писмото му до мен- лъже, че не сме предвидени.
  Както и за нощувките- участниците са 29 – но от тях 9 са бургазлии. И те ли ще спят на хотел? Това ще е нов почин при организацията на фестивали от подобен характер. Иначе сметката е ясна 20 човека по 15 лв за две нощувки – 600 лв. А другите 200?
  Фатмак, научи се да смяташ. Или послъгваш, а??? Не го вярвам, но кой знае?
  Виж, ако има субективен подбор- това е друго. Просто да каже- тези и тези- без Слави и Гриша. Ясно и точно. Нямаше да има писма, писание и прочие. Право на всеки организатор е, да подбира участниците си.
  И престани с фатмашките си номера- не се опитвай да ехидничиш и да противопоставяш с думите:
  “Че текстовете на добре познатите ни „Мискини”, които някои хора така и не можаха да чуят, са десетки пъти по-съдържателни.”
  Мисля, че Андро, Добри и Питкина прекрасно знаят отношението ми към тях.
  Фатмак, как оценяш хората занимаващи се с изпята поезия- КОЙ Е ПО- ПО- НАЙ? Това,че сравняваш дуета с МИСКИНИТЕ, още веднъж показва, че си нямаш понятие какво става- ТЕ СА РАЗЛИЧНИ!

  А, това е върхът на сладоледа- (цитат на колосът Граматиков):

  “Внимание! Бардовската тема в Щъркел вече на практика бе ликвидирана по този начин. Долу ръцете от Поети с китара!”

  Гениален цитат! Почти като:
  ” Който на теб СССР измени, той на великата правда изменя!”
  (Да ме прощава О.О.)
  Ма-а-ал-л-л-е-ей-й, фатмак! Ако можеш, ще ни забраниш с декрет.

  Но нека си представим за момент слвдната картинка:

  “Пролетната московска вечер подскочи весело на широкият перваз и се промъкна тихо през полуоткрехнатия прозорец на втора мъжка гримърна в театър”Таганка”. Предпазливо се шмугна зад пожълтялото, оплютото от мухи и бездарно изречени реплики огледало, свряно между масивния, останал от императорско време скрин и два от „дванайсетте” реквизитни стола , притаи се зад него и едва- едва подаде едно от по- немирните си ушенца, насочвайки го със всесезонно любопитство към Володя Висоцки, който с полупиянска нежност галеше една почти изпита бутилка украинска перцовка и безутешно хлипаше в слушалката на преживелия гражданската война бакелитов ветеран:
  - Булат Шалвович, мили мой, роден, помогни ми соколе ненагледен- уреди въпроса, не подадох навреме заявката си за “Солени ветрове” в Бургас и ето- няма ме в списъка- а- а- а!!!
  Това последното не го казва а го изрида с такъв трагичен тон че се сепна, напомняйки си- коронната му роля все пак е Хамлет, не Дездемона.
  - Какво? Аз…. обещавам!! Клетва ще положа, да.. , …не,… да, не- не , разбира се, ама той, Гристо…, но как може… така…няма, по никакъв начин няма да нарушавам “добрия тон и позитивния дух на Празниците” и веднага ще пратя списък , не , не “Оня списък”, а другия- “кой, какво, къде, колко.”

  Продължението, уважаеми приятели, го оставям само и единствено на вашето въображение.
  А моята вина беше, че препоръчах едни страхотни автори- нищо повече.
  Но така е – колкото и да се опитваш да направиш нещо добро, винаги се появява един Граматиков и граматиковщината с фатмашки ботуши тържествено започва да шества по фестовете.
  “..кой, какво, къде, колко…”- това е новият девиз
  “Глутница от единаци” ли?
  Творчески срещи ли?

  ДА ЖИВЕЕ ГРАМАТИКОВ!!!

 19. Не предполагах, че и в този форум ще ми се наложи да въвеждам правила за добрия тон (модератор съм на друг форум със стотина мнения дневно). Все пак, нека си припомним и да спазваме някакви правила като например това: никакви обидни думи към опонента. Независимо кой е прав и кой е крив в случая, това “фатмак”, Слави, не ти прави чест, мисля. Оставям постинга в този му вид, защото отчитам, че не съм написал никъде правила за коментарите. Но оттук насетне обиди на лична основа няма да се толерират. Споровете, доколкото държите да ги водите точно тук, бих предпочел да бъдат от класическия вид – теза, аргументи, изводи; сътоветно – контра-теза, контрааргументи и т.н. – като обидните постинги смятам да трия.

  И нека не забравяме, че този сайт се чете и от напълно външни на нашите среди хора и често е първата им среща с изпятата поезия. Дайте да не го превръщаме в поредния зверилник.

 20. Христо Граматиков says:

  “Морето само живите обича,
  а мъртвите изхвърля на брега!”
  Христо Фотев

 21. komata says:

  Слави!
  Вашите боричкания за надмощие ГРУБО НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВАТ, повтарям, ГРУБО НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВАТ. А ако ми кажеш, че не били боричкания за надмощие, така ехидно ще ти се изхиля, че и на Луната ще ме чуят.
  НЕ ПОЗВОЛЯВАМ ИМЕТО МИ ДА БЪДЕ РАЗВЯВАНО КАТО АРГУМЕНТ.
  НЕ ПОЗВОЛЯВАМ.
  ЯСНО?
  И други работи мога да ти кажа, но сега нямам време за глупости.

 22. Христо Граматиков says:

  “СОЛЕНИ ВЕТРОВЕ 2010″
  Резултати
  Във второто издание на Летните празници на изпятата поезия «Солени ветрове» взеха участие 27 души: Бойко Георгиев, Виктор Макаров, Владислав Кайзеров, Димитър Граматиков, Доротея Табакова, Евгени Бенов, Орлин Миланов, Павлина Йосева, Светлана Йонкова и Светлана Комогорова от София, Бойко Иванов, Геновева Цандева и Светлозар Николов от Пловдив, Владимир Стоянов от Варна, Данчо Йорданов от Шумен, Петко Савов от Велико Търново, Иван Иванов – Шанса, Явор и Живка Георгиеви от Айтос, Ася Димитрова, Атанас Стоянов, Валери Еличов, Веселин Щерев, Георги Георгиев, Надежда Георгиева, Светлана Стоянова и Христо Граматиков от Бургас. 18 мъже и 9 жени, 6 души под 35-годишна възраст, 4 дуета. В концерта в памет на Висоцки се включиха 16 барда, в конкурса за нова песен «Срещу вятъра» участваха 13 изпълнители.
  Въпреки непостоянното време – облачно, с леки превалявания, концертите вървяха без прекъсване, а постоянните зрители на „Охлюва” се движеха от 120 до 350, без да се броят тези, които минаваха и се застояваха, изслушвайки отделни изпълнения или част от концертите.
  За останалото – нека говорят участниците.

  Голямата награда за нова песен «СРЕЩУ ВЯТЪРА» получи ВЛАДИМИР СТОЯНОВ за песента «Целувката на Юда».
  Специалната награда на НЧ «Фар-1946» за защита на духовността получи ГЕНОВЕВА ЦАНДЕВА.
  Наградата на Светлана Стоянова за широк мироглед «ОТВЪД ХОРИЗОНТА» бе връчена на ВИКТОР МАКАРОВ.
  Наградата на Атанас Стоянов за добре разказана история «ТОЧКА ОТ БЕЗКРАЯ» стана притежание на БОЙКО ГЕОРГИЕВ.
  Наградата на Христо Граматиков за гражданска позиция «ЧЕРНИЯТ ПЯСЪК» заслужи ОРЛИН МИЛАНОВ.
  С наградата на Кръгът на Барда за популяризиране на авторската песен «ПЪТЕКИ» бяха удостоени Ива и Михаил Георгиеви.
  Наградата на Кръгът на Барда за медийна подкрепа «ПРИБОЙ» бе за предаването «ДОБРО УТРО, БУРГАС» – КАНАЛ 0.
  Освен организаторите, свои награди връчиха и:
  Сдружението на писателите фантасти – на ДОРОТЕЯ ТАБАКОВА.
  Художникът-приложник Олга Аргирова – на ДИМИТЪР ГРАМАТИКОВ за дебют и на ВЕСЕЛИН ЩЕРЕВ – за изпълнение песните на Владимир Висоцки.

  Благодарим на всички участници и зрители за подкрепата!

 23. За тези, които не можаха да дойдат в Бургас,”Солени ветрове” минаха при страхотна организация, изненадите на времето не можаха да уплашат нито участниците, нито публиката. Дори пяхме повече песни, отколкото бяхме обявили в заявките.Що се отнася до изпълнението песен на Висоцки, получи се прекрасен концерт в негова памет.Никой не си тръгна ощетен или пренебрегнат относно времето за изява.Имаше време за всичко. И слънцето беше с нас,и публика – колкото искаш, и приятни изненади от спонсорите,и нови почитатели и приятели след песните до зори.Тръгнахме си от Бургас щастливи и заредени с нови творчески идеи и покана за бъдещи срещи с бургаската публика, което е най-важното. Аз и Бойко Иванов БЛАГОДАРИМ за всичко на организаторите.Да се надяваме, че Десетият бардфест в Ловеч, въпреки кризата, ще събере наесен всички бардове.Ние винаги сме длъжници на публиката, която очаква от нас да я зарадваме с нови песни, да й покажем най-доброто от себе си, да направим така, че да не я прогоним завинаги. И това, което не трябва да забраявяме – да бъдем по-добри и по-обичливи.
  Геновева Цандева и Бойко Иванов – гр.Пловдив

 24. boyko54 says:

  Споделям лично мнение !На “Солени ветрове 2 ” ми направиха впечатление няколко обнадеждаващи тенденции:
  -На първо място – големия брой млади бардове , които размърдаха блатото в естествения стремеж да си намерят мястото .
  -Към изброените по-рано Надя,Ася,Жоро,Митко,Петко и Влади искам да прибавя още едно име/по-скоро две ,защото не мога да ги разделя /,някак незабелязана остана песента от втората вечер в ресторанта на Ива и Мишо /по-точно на Мишо /.Съжалявам ,че Ивето не пое отговорността да я изсвири на китара и това трябваше да направя аз.Определено считам , че песента загуби голяма част от автентичното си звучене.Текста , мелодията и изпълнението бяха на Михаил Георгиев и аз с радост установих ,че хората с проблеми с гласовата комуникация се справят много добре ,когато се наложи да пеят.Бих се радвал , ако и друг път това се случва – още едно парченце от нашата мозайка.
  - Огромно “парчище” от същата тази мозайка /според мен / е появата на артиста от Бургаския драм.театър – Валери Еличов .Да си призная – не познавах това , което той прави .И изведнъж срещнах човек , който съумява да разсмее публиката с песните си ,поднесени добре обмислено – артистично и професионално .Както се казва – професионалистът си е професионалист .Може би за това не можем да го вместим в нашите рамки и не можем да го коментираме .За мен беше истинско удовоствие в 03 часа сутринта на втората вечер , така да се забавлявам с неговите песни в рамките на “Кръгът на барда “.
  - от все сърце им желая нови творчески постижения и най- вече – да се кефим всички от това , което правим …!

 25. Ива says:

  Благодаря, Бойко! Благодаря и на всички приятели! Вълнувахме се, а ти много ни помогна. На фестивала поканихме една наша приятелка, която е като пътеводител за обърканите души (психолог е) и тя още в самото начало ни каза, че за първи път вижда творци с толкова светло излъчване. През тези два дни и тя, и ние с публиката тръпнехме от наслада. Не знам вече колко пъти сме слушали “Спасител” и “Безработен”, знаем ги почти наизуст, но всеки път като видим Бойко Георгиев, ококорил очи, се заливаме от смях. Подобен беше ефектът и от появата на актьора Валери Еличов на сцената. Острото перо на Орлин Миланов, красивата китара и нежната душа на Виктор Макаров, хубавата музика на Геновева Цандева и Бойко Иванов… ни разчувстваха. Още сме омагьосани от “Признание”-то на Петко Савов и впечатлени от дебюта и “Софийския живот” на Димитър Граматиков… Не можем да изброим всичко, което ни хареса, защото ако го направим, тук ще се ветрее един грамаден хвалебствен “чаршаф”. Всички сте уникални и прекрасни!
  Може би няма нищо случайно в това, че “Солените ветрове” тази година довяха стотици ваши почитатели в Морската градина на Бургас няколко дни преди Джулай морнинг. Да видиш как състоянието на духа на толкова много хора преминава от тъмното в светлото, си е събитие. Ние го видяхм�� два пъти за шест дни. След втората фестивална вечер гледахме изгрева и не можехме да повярваме, че толкова бързо е минала нощта. Когато човек е щастлив, времето минава като на сън. Но дали сънувахме с широко отворени очи или душите ни празнуваха от възторг!? Всичко и вички бяхте прекрасни и нямаме търпение да ви видим отново!
  Много ми хареса и Владимир Стоянов. “Целувката на Юда”, която спечели конкурса за нова песен “Срещу вятъра”, може да се види в YouTube – http://www.youtube.com/watch?v=crvnwGWNVzA
  Ива и Мишо Димитрови

 26. Нашият сайт беше представен в авторитетното интернет-издание Public Republic: http://www.public-republic.com/magazine/2010/07/51289.php

 27. boyko54 says:

  На мен това представяне ми хареса.Отношението към теб , това с което се занимаваш и движението на поетите с китари беше много положително !Бих се радвал , ако и на други места е нещо подобно .

 28. Христо Граматиков says:

  Чудесно интервю. Поредното доказателство, че за да има бард-култура, освен бардове, е нужна и култура. На добър час!
  Колкото до броя на акордите – и един е достатъчен, ако чрез него стигнеш до хората!

 29. За акордите – точно това съм имал предвид :-)

 30. Емил Ангелов - Брачеда says:

  Многоуважаеми Бардове/Скъпи Приятели

  Отново ми е трудно да преценя кое е правилното обръщение, така че предоставям отново избора на всеки един от Вас поотделно.

  Нямаше да напиша тези редове, ако вече от около двайсетина дена не започнаха да ми се случват странни неща. Както си вървя, значи, из Бургас, току ме пресрещне някой субект или субектка, изгледа ме с упрек и от упор, па ми бръкне изотпред в гащите и като намери каквото се и предполага с още повече упрек рече: „Брачед, ако си мъж – кажи си„. И понеже това ежедневно, и по десетина пъти на ден, започнах поизнервено да питам: „Да си кажа – какво?”, но те ме подминаваха безответно и клатейки глава. Най-лошото беше онова непрестанно безпокойство, че нещо с името ми (ама не Емил Ангелов де) се спа…, спу…, спи… , абе нещо дето се римува с бира.

  Та като се сетих за бира, кацнах аз на капаните на цаца и мастика, разбира се дегизиран до неузнаваемост (щото, то инструмент е все пак, не може всеки да го пипа или ползва) и угрижено зяпах предоставените пищни и поразголени женски прелести. Тогава, ама такъв един Солен Вятър ми зашептя в ухото: „По-о-е-е-ти с кита-а-а-р-а-а-а.” Проблесна ми, значи, в този миг, просветна ми, гаврътнах набързо мастичката, хвърлих цацата на котките, такси и айде в къщи на нета.

  Чета задъхан, Боже, за мен пишат. И не кои да е, а самите г-н Слави Георгиев и г-н Христо Граматиков, когото оттук нататък ще наричам, за краткост, Колосалният Бард, или за още по-голяма краткост просто КБ (моля да не се бърка с Комплект Бутафорен,Кич и Безвкусица, Комитет по Безопасност, Кръг на Барда и т.п.). То не че първият не е КБ (тя всъщност май самата идейка за КБ си е тяхна, с Гришата), ама то всеки КБ си е башка луд (в смисъл с особености) и КаБардисва някой път, като си контактува с друг КБ, та изтъква всичките му особености.

  На това място бързам да уточня и уверя, г-н Модератора, че използваното съкращение няма смисъл и цел на обида на лична основа и ако някой вече се подхилква да знае, че рано или късно това ще се узнае и ще го настигне суровото и справедливо възмездие. А-а-а, да не забравя … След пространно Гуголясване най-честото определение за думата „фатмак” се оказа „сержант/старшина”. По този повод Съюза на сержантите и старшините ме упълномощи остро да протестирам и да изразя становището им (съгласувано и гласувано), че ако „фатмак” е обида, то обиди са и „фазан” – старшина-школник, „ленче” – лейтенант, да не говорим пък за подполковник, особено ако полковника е (както си и требе) дебел, потен и подпийнал.

  А-а-а, ето го и търсеното място: „Когато се спекулира с имената на Невен, Брачеда, Таралежков и т.н., дали е поискано тяхното съгласие? Ако са мъже – нека си кажат.”(Цитат Хр. Граматиков, коментар 15, редове 31-32) Да-а-а. Тук нещата са (както и подобава за един КБ) многопластови и сложни. От една страна това изглежда като някакъв, макар и малко странен, тест за принадлежност, но към какво? Ако е тест за полова идентичност, при последната проверка и въпреки многобройните манипулации, за които вече писах, все още съм мъж. Ако обаче КБ има предвид нещо повече. Примерно, визира себе си за мъж. Аз вече съм доста разколебан. Не мога да се меря в това отношение (то в кое ли и друго мога) с КБ. Напрежението ме обзема изцяло. Мъж ли съм, не съм ли. Решавам. Хвърлям щастливата си монета. Тура. Тура. Ура. Познах. Мъж съм. Веднага се обадих на останалите двама. Те обаче ме запопържаха и доста темпераментно ми довериха, че нямат никакво намерение да четат, още по малко да отговарят, пък не им и пука (ма въобще) за щуротиите на КБ. Значи ето каква е равносметката: Аз съм мъж (да живее щастливата им монета, с две страни тура), те – не са. Следователно са Не мъже. Какво са точно – не знам, КБ със сигурност знае (той знае всичко). Дано с течение на времето нещата не се влошат. Уф, то човек не знае откъде ще му дойде. От едно нечетене и … айде гей, травистит или пък… жена. „Ма-а-ал-л-л-е-ей-й” (Цитат Сл. Георгиев, коментар 18, ред 70 плюс/минус един два). Ужас. Айде, единия ще се оправи някак – ерген е, другият обаче – с жена и невръстен син. Трагедия. Ама хак им и като не четат.

  Да не би пък, всъщност, да ме пита дали съм дал съгласие да спекулират с името ми? Дал ли съм, не съм ли ? Аман от тоя „проблем с алкохола” (Цитат Хр. Граматиков, Ивановден, т.г.). Я да прочета аз първо каква ще да е тази спекулация. „Стртува ми се, че подобно държание прогони Невен и Емо Братчеда от „Кръгът на барда”” (Цитат Сл. Георгиев, коментар 14, ред 29). Хм, то туй мяза повече на предположение-догатка. То не че не е познал, в известен смисъл, ама … Абе, щом КБ казва, че е спекулация, значи е спекулация. Той ги разбира тези работи. Даже може и да е „Активна Разработка” (Цитат Хр. Граматиков, относно краткия ми сблъсък с Маргарига Друмева). Дал ли съм, не съм ли ? Ще пиша, че не съм го дал. Да, ама ако изкара КБ някои СРС-та или пък свидетели и докаже, че съм го дал. Не. Ще пиша, че съм го дал. Да, ама ако ме зачуластри КБ с първо, второ, трето, … , пето, … Ако гневно (както си го може) ме заклейми, като ренегат и че съм извършил „предателство” (Цитат Хр. Граматиков, относно факта, че дъщеря ми не присъства на миналогодишния Бургаски Фестивал, а взе участие в германския Sun Flower заедно с Мискините). Уф, обърках се. Каква беше целта на цялата работа ? Каквато и да е била тя, „Целта оправдава средствата.” (Цитат Николо Макиавели, използван от Хр. Граматиков, като сериозен аргумент, в полза на тезата Кръгът на Барда да гласува анблок за свой представител на кункурса на фестивала в Несебър, преди няколко години). Всъщност, май е най-добре да не пиша нито едното, нито другото, а направо да атакувам. Та така, Вие г-н КБ, когато спекулирате с имената на Невен, Брачеда, Таралежков, Гриша Трифонов и Слави Георгиев, Мартин Лутър Кинг, „Ша-ша”, „Мискини” и т.н., дали сте поискали тяхното съгласие ? И защо, примерно, не се спекулира с имената на Лъчо и Митко Добрев от Сливен ? Да опитвам ли да изреждам още или е безмислено ?

  (Следва Продължение)

  Съществуват ли и други КБ ?
  Ще има ли приказка за най-малките ?
  Тръпнете и очаквайте Продължението.

 31. Христо Граматиков says:

  Пламен Сивов, 25.06. “Не предполагах, че и в този форум ще ми се наложи да въвеждам правила за добрия тон…нека си припомним и да спазваме някакви правила като например това: никакви обидни думи към опонента…Но оттук насетне обиди на лична основа няма да се толерират. Споровете, доколкото държите да ги водите точно тук, бих предпочел да бъдат от класическия вид – теза, аргументи, изводи; сътоветно – контра-теза, контрааргументи и т.н. – като обидните постинги смятам да трия…”

  И понеже не го виждам – една молба: като човек, който е отворил темата, мисля, че имам право да поискам да бъде заключена. Солените ветрове бяха забележими в Бургас на 25 и 26 юни. И отвяха доста тревоги и съмнения. Гордея се с това, което направихме тази година.

  Признавам силата на тандема Слави Г. – Брачеда. Не мога да се меря с гигантите на словото и мисълта. Аз съм по вършенето на работата. Пък и нямам желание да се препирам – светият брат Методий ми е добър пример.

  Но, моля ви, опазете сайта от мириса на непрани чорапи и мастика! Ако обичате!

 32. Емил Ангелов - Брачеда says:

  Многоуважаеми, г-н Граматиков

  Аз съм напълно съгласен с визирания от Вас цитат на г-н Пламен Сивов и (според мен) се придържам към изискванията. Това, което съм се опитал да представя е ИЗЛОЖЕНИЕ на факти и цитати, както и КОМЕНТАРИ по изразени писмено подхвърляния, неточности и дезинформации (не непременно злонамерени). Няма (пак според мен) ни най-малък намек за спор, диспут, дискусия и т.п. (поправете ме ако ��ъркам) и в този смисъл съм си позволил да не спазвам формата „теза, аргументи, изводи; сътоветно – контра-теза, контрааргументи и т.н.”

  Не съм си поставял за цел да обиждам лично никого (още по-малко Вас). Искренно съжалявам, ако сте се почувствали такъв(обиден) и бих желал да укажете точните места в текста за да избягвам подобни в по-наташното изложение.

  Надявам се да не е съкращението КБ, защото то в никакв случай не е по обидно от: „гигантите на словото и мисълта”, да не говорим пък за призива-намек(май обиден): „опазете сайта от мириса на непрани чорапи и мастика”.

  „Тандема Слави Г. – Брачеда” трябва да е силно телепатичен, защото той (Слави Г.) продължава да не ми говори (е-е-е почти). В подобно нежелание за вербален контакт съм за още 4(четирима). Гриша Трифонов, Вие – г-н Граматиков и Атанас и Светла Стоянови. Дано и причините да не са едни и същи. (Надявам се, по реда на изреждане, непраните чорапи да са за Слави Г., а мастиката за мене.)

  Искате темата да бъде заключена ? Защо ? Не Ви е интересно какво мисля ? И откъде това: „Солените ветрове бяха забележими в Бургас на 25 и 26 юни. И отвяха доста тревоги и съмнения. Гордея се с това, което направихме тази година.” ? Та аз даже не съм споменавал фестивала. Алтернативата „Осанна” или мълчание (отново според мен) нито е демократична, нито е здравословна.

  Пишете, че сте по вършенето на работата. Всички това правим г-н Граматиков. Ако ги питате, това правят и политиците, и депутатите, и националите ни по футбол, и футболните съдии, и катаджиите, и … Но не всички одобряват работата им. Пък и (отново според мен) самият факт на „извършването на работа”, по никакъв начин не прави „извършителя и” Съвършен или НеДосегаем.

  На 24.07.2010 г. в Шумен имат намерение (не знам дали ще успеят) да направят концерт в памет на Висоцки. Та обажда ми се Маргото (моя приятелка от Шумен) на 09.07.2010 г. около 19:00 ч. (точно падахме от Бразилия на волейбол) и ме пита: „Какво си направил на Граматиков?”. „Ами нищо.” – смънквам аз – „Що ?”. „ Щото не те иска в Шумен. Нито теб, нито някой си Кидеров.”

  Чак на другия ден ми светна, че то тоя въпрос всъщност не е отправен към мене. Та в Заключение: „Какво съм Ви направил г-н Граматиков ?”

  P.S. Не ми е известно да имате брат именуван Методий, но ако имате предвид св. Методий, брат на св. Кирил, архиепископ Моравски (Великоморавски), на него му се е налагало и доста се е „препирал”.

 33. Христо Граматиков says:

  ОЪбръщам се към Модератора за последен път – упражняващият се в изящна словесност по-горе субект сам пише, че даже не е споменавал “Солените ветрове”. Тогава какво търсят тези бъртвежи в тази тема? (Впрочем, в квартала имаме един, на който вече не му трябва и да се зарежда – от сутринта я кара на автопилот!)
  И понеже се убеждавам, че сайтът се грижи и за забавленията на своите читатели, ще се опитам да задоволя интереса на публиката в известна степен.
  За концерта в Шумен,(който няма да се състои!) не съм поставял условия, освен едно, което според мен е задължително, когато става въпрос за публична проява по подобен повод – участниците да не са пили преди концерта и да знаят руски език. А защо въпросното Марго е персонифицирало това ми условие, честно казано, недоумявам.

 34. Да, това беше последният коментар по тази тема.

 35. Гриша Трифонов says:

  Защо така, бе Пламене? Значи когато отделни лица и цели колективи се упражняват с пяна на уста връз многострадалния Трифонов, може. А когато Граматиков сам си показва задника – не! Сам знаеш – аз не пиша, но чета всичко в сайта. И искрено се забавлява�� – даже и когато ме плюят. Но как така някой ще ти нарежда да затваряш теми в собствения си сайт? Как така някой от Бургас ще казва на тия от Шумен кого да канят и кого – не!
  Опазил ме Бог да защитавам Емо Братчеда, ние с него и други хора отдавна сме в различни отбори. Но в един и същи спорт! А това, което се опитваме да правим, има прилика със солдафонските опити на Граматиков точно толкова,колкото височинният алпинизъм – с джобния тенис. И понеже не си говоря кой знае колко с Емо, писмено ще му припомня един съвет на великия Майерхолд: “Не говорете на бюрократите с метафори!” Понеже освен броя на участниците и разделението им на мъже-жени-дуети, утре тутакси ще ти съобщят средната продължителност на песните в секунди и десети, както и децибелите от аплаузите. Искаш ли да познаеш кого, според Граматиков, са аплодирали най-много? Бравос, позна – хора на пенсионерите-възторженици, разбира се!
  И към теб един съвет, Пламене: Не се впрягай толкова – бардовете понякога имат нужда и от не толкова изискан език… Поне за да не става скучно от хвалебствия общуването помежду им.
  РС Виждам, че темата е затворена, но те моля да пуснеш текста ми – все пак за пръв и навярно за последен път се обаждам.
  Гриша

 36. Гриша, причината, поради която се опитвам да затворя (без успех) тази тема не са външни призиви в тази посока. Просто ми се струва, че смисълът да има възможност за коментари към текстовете в сайта е малко по-друг – и не е редно да ни води към злоупотреби с публичност. Под “злоупотреба” нямам предвид свободното изразяване, а определена мяра, която, мисля, е прескочена в случая. Може би съм прекалено чувствителен на тема “лични изблици в интернет” и отстрани сигурно изглежда, че ми се ще сайтът да излъчва само розово сияние. Пак казвам – има в редиците на движението проблеми (нищо чудно и аз самият да съм част от проблемите, а не от решението им), но малко повечко учтивост на никого няма да навреди, мисля. “Впрягам” се не от наличието на критични бележки, а от тона и омерзението, което лъха понякога от репликите помежду ни. Поздрави на всички.

Отговори
видео

таговеЗа този сайт

Този блог се поддържа от Пламен Сивов. За връзка с мен, вижте страницата Контакт.